Oluje u Americi: Različite vrste i nevjerovatne posljedice


Oluje u Americi: Različite vrste i nevjerovatne posljedice
Oluje u Americi: Različite vrste i nevjerovatne posljedice

Svake godine, tokom proljeća i ljeta, Sjedinjene Američke Države (SAD) postaju poprište nevjerovatnih oluja koje donose kišu, snijeg, tuču, jake vjetrove i često izazivaju katastrofalne posljedice. Ove oluje mogu se pojaviti bilo gdje u SAD-u i predstavljaju veliki izazov za lokalne vlasti, stanovništvo i infrastrukturu. U nastavku saznajte više o olujama u Americi, koje su najčešće, kako se formiraju i koje posljedice mogu izazvati.

Koje su najčešće oluje u Americi?

SAD je velika zemlja i ima različite vrste oluja koje se javljaju u različitim dijelovima zemlje. Međutim, neke od najčešćih vrsta oluja su:

 1. Tornada – Tornado je rotirajuća stup wind koja se javlja u olujnom sistemu. Oni se obično javljaju u srednjem zapadu SAD-a, području poznatom kao “tornadosko ognjište”, ali se mogu pojaviti bilo gdje u SAD-u. Tornada mogu biti izuzetno razorne i često izazivaju ljudske i materijalne gubitke.
 2. Uragani – Uragani su ciklonske oluje koje se javljaju u tropskim područjima. Oni su obično popraćeni jakim vjetrovima, jakom kišom i mogu uzrokovati poplave i klizišta. Najveći dio Atlantskog oceana, Kariba i Meksičkog zaljeva podložni su uraganima.
 3. Grmljavinske oluje – Grmljavinske oluje su oluje koje sadrže grmljavinu i munje. One se mogu javljati bilo gdje u SAD-u i obično su popraćene jakom kišom i vjetrom. Grmljavinske oluje mogu uzrokovati štetu i požare.
 4. Snježne oluje – Snježne oluje obično se javljaju u sjevernim dijelovima SAD-a i u planinskim područjima. One mogu donijeti velike količine snijega, što može uzrokovati prekide u opskrbi strujom i vodom, kao i zatvaranje cesta.
 5. Tuča – Tuča je oborina koja se sastoji od kuglica leda. Ona se obično javlja u kontinentalnim dijelovima SAD-a tokom proljeća i ljeta, a može uzrokovati štetu na poljoprivrednim usjevima i vozilima.

Kako dobiti penziju u Americi i iskoristiti sve prednosti?

Kako se formiraju oluje u Americi?

Olujni sistemi u Americi formiraju se na različite načine, ovisno o vrsti oluje. Međutim, postoje neki zajednički čimbenici koji pridonose njihovom nastanku.

 1. Toplina – Toplina je glavni čimbenik koji pokreće formiranje većine vrsta oluja u Americi. Toplina se prikuplja tokom sunčanih dana, a kada se dovoljno akumulira, može pokrenuti konvektivne procese u atmosferi koji mogu dovesti do stvaranja olujnih oblaka.
 2. Vlažnost – Vlažnost je još jedan važan čimbenik koji utječe na formiranje oluja u Americi. Vodena para u atmosferi može se kondenzirati i formirati oblake kada se susreće s hladnijim zrakom. Kondenzacija vodene pare oslobađa toplinu koja može potaknuti stvaranje olujnih oblaka.
 3. Promjene temperature – Promjene temperature također mogu biti važan čimbenik u formiranju oluja u Americi. Kada hladan zrak sudari se s toplim zrakom, stvara se fronta koja može izazvati konvekciju i stvaranje olujnih oblaka.
 4. Vjetrovi – Vjetrovi mogu imati veliki utjecaj na formiranje oluja u Americi. Jaki vjetrovi mogu pomaknuti topliji i vlažniji zrak u područje gdje se nalazi hladniji zrak, što može dovesti do stvaranja olujnih oblaka.

Koje su posljedice oluja u Americi?

Posljedice oluja u Americi mogu biti različite, ovisno o vrsti oluje i njezinoj snazi. Međutim, neke od najčešćih posljedica oluja su:

 1. Ljudski gubici – Tornada, uragani i druge vrste oluja mogu izazvati ljudske gubitke. Neki od najtežih uragana i tornada u povijesti SAD-a rezultirali su desecima ili stotinama smrtnih slučajeva.
 2. Materijalne štete – Oluje mogu uzrokovati velike materijalne štete na zgradama, infrastrukturi, vozilima i drugim objektima. Na primjer, uragani mogu uništiti kuće i poslovne objekte, a tornada mogu oboriti drveće i električne stupove.
 3. Gubitak opskrbe energijom i vodom – Oluje mogu uzrokovati prekide u opskrbi strujom i vodom. To može uzrokovati probleme u prehrani, higijeni i drugim aspektima života.
 4. Ekološki učinci – Oluje mogu uzrokovati ekološke posljedice, poput poplava, klizišta, onečišćenanja voda i tla te gubitka životinjskih staništa.

Zdravstvo u Americi: Izazovi i Mogućnosti

Besplatno saznajte najnovije informacije o SAD-u

Kako se pripremiti za oluju?

Priprema za oluju može pomoći u smanjenju rizika od ozljeda i štete. Neki od koraka koje možete poduzeti u pripremi za oluju uključuju:

 1. Pratite vremenske prognoze – Pratite lokalne vremenske prognoze kako biste bili upoznati s mogućim opasnostima.
 2. Imajte plan evakuacije – Ako se nalazite u području koje je podložno olujama, imajte plan evakuacije u slučaju da to postane neophodno.
 3. Pripremite opskrbu hranom i vodom – Imajte dovoljno hrane i vode za barem tri dana, kao i lijekove i prvu pomoć.
 4. Provjerite kuću i okoliš – Provjerite je li vaša kuća sigurna i da nema predmeta koji bi mogli postati projektili pri jakim vjetrovima. Uklonite sve labave predmete iz vašeg vrta ili balkona.
 5. Napunite mobilne uređaje – Napunite svoje mobilne uređaje kako biste bili sigurni da ćete moći kontaktirati ljude u slučaju da dođe do prekida u opskrbi energijom.

Često postavljena pitanja

 1. Koje su najčešće oluje u Americi?
  Najčešće oluje u Americi su tornada, uragani, grmljavinske oluje, snježne oluje i tuča.
 2. Kako se formiraju oluje u Americi?
  Olujni sistemi u Americi formiraju se na različite načine, ovisno o vrsti oluje. Međutim, zajednički čimbenici koji pridonose njihovom nastanku su toplina, vlažnost, promjene temperature i vjetrovi.
 3. Kako se pripremiti za oluju?
  Priprema za oluju može pomoći u smanjenju rizika od ozljeda i štete. Neki od koraka koje možete poduzeti u pripremi za oluju uključuju praćenje vremenskih prognoza, imanje plana evakuacije, pripremu opskrbe hrane i vode, provjeru kuće i okoliša te punjenje mobilnih uređaja.

Za vas

Izvori:


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL