Otvaranje firme u Njemačkoj: Savjeti i trikovi


Otvaranje firme u Njemačkoj
Otvaranje firme u Njemačkoj

Samostalni rad u Njemačkoj postaje sve popularniji izbor za ljude koji traže fleksibilnost i kontrolu nad svojim radnim vremenom. Međutim, prije nego što se odlučite za ovu vrstu rada, trebate se dobro informisati o procesu prijave biznisa, poreznim obavezama, zdravstvenom osiguranju i mogućoj fiktivnoj samozaposlenosti.

Prijava biznisa

Da biste se registrovali kao samostalni poduzetnik u Njemačkoj, morate posjetiti nadležni Gewerbeamt u vašem mjestu stanovanja. Potrebno je dostaviti potvrdu o prijavi boravišta/prebivališta i popuniti obrazac s informacijama o vašoj djelatnosti i biznisu te potpisati ga. Trošak registracije varira od grada do grada i kreće se između 15 i 65 EUR.

Važno je napomenuti da ne smijete potpisati ništa što ne razumijete. Neki poslodavci ili posrednici mogu pokušati namamiti ljude da potpišu dokumente o radu, ali u stvarnosti se radi o registraciji firme i radu u njemu.

Radna viza za Njemačku: Savjeti i trikovi

Porezni broj

Da biste vodili firmu u Njemačkoj, morate dobiti porezni broj od porezne uprave. Poduzetnička uprava automatski će prijaviti vašu firmu poreznoj upravi. Porezna uprava će vam zatim poslati obrasce za zahtjev za porezni broj putem pošte na adresu koju ste naveli upravi.

Važno je osigurati da pošta stigne do vas. U slučaju da vaše ime nije navedeno na poštanskom sandučiću, pismo će se vratiti poreznoj upravi, a vi nećete dobiti porezni broj. U nekim gradovima porezna uprava može poslati dodatne upitnike za traženje dodatnih informacija o vašem obrtu.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Obično je potrebno čekati između 4 i 6 sedmica kako biste dobili porezni broj. Međutim, preporučljivo je osobno posjetiti poreznu upravu i preuzeti dokumentaciju za porezni broj.

Oprez od prevara

U posljednje vrijeme sve su češće prilike da će vam neko “pribaviti” porezni broj za iznos od 100 do 200 EUR. Takve ponude nisu ozbiljne i nezakonite su. Porezni broj možete osobno zatražiti i dobiti besplatno.

Fakture (računi)

Za svaki obavljeni posao morate izdati fakturu koja mora imati sljedeće podatke:

  • Adresa firme i poslodavca
  • Porezni broj
  • Broj računa
  • Vrsta djelatnosti/naloga
  • Iznos obračunatih troškova
  • 19% poreza na dodanu vrijednost (PDV), osim ako je vaš obrt kao mali poduzetnik oslobođen od PDV-a. To se događa ako tokom godine ne ostvarite prihode veće od 17.500 EUR.
  • Za račune čiji iznos ne prelazi 150 EUR, ne mora se navesti porezni broj.

Kazna za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Porezna prijava

Kao samostalni poduzetnik u Njemačkoj, dužni ste voditi knjige o svim prihodima i rashodima. Svake godine morate podnijeti poreznu prijavu poreznoj upravi, bez obzira na to jeste li ostvarili dobit. Ako ne podnesete poreznu prijavu, porezna uprava će procijeniti vaše prihode i dobitak, što vam može biti skupo.

Zdravstveno osiguranje

U Njemačkoj postoji obaveza zaključivanja zdravstvenog osiguranja. Ako ste se preselili u Njemačku, Europsko zdravstveno osiguranje više ne pokriva vaše zdravstvene troškove, već se morate redovno osigurati u Njemačkoj. Možete birati između privatnog i zakonskog zdravstvenog osiguranja, a u pravilu je posljednje povoljnije za vas.

Da biste se prijavili za zakonsko zdravstveno osiguranje, morate biti osigurani u nekoj od eu država i zatražiti potvrdu o vremenu osiguranja od Zavoda za zdravstveno osiguranje. To ćete dostaviti odabranom zdravstvenom osiguranju i podnijeti zahtjev za prijem u zakonsko zdravstveno osiguranje. Važno je napomenuti da je to moguće samo ako ste redovno osigurani u Nekoj od eu zemalja.

Trošak zdravstvenog osiguranja za samostalne obrtnike u pravilu iznosi oko 300 EUR mjesečno. Ako nemate prihode ili imate niske prihode, mjesečni trošak može biti oko 155 EUR. Ako primate socijalnu pomoć ili naknadu kao nezaposlena osoba, troškove će preuzeti Ured za socijalni rad ili Zavod za zapošljavanje.

Fiktivna samozaposlenost

Samostalni poduzetnici u Njemačkoj moraju raditi realno samostalno, a ne kao fiktivno samozaposleni radnici. To znači da morate sami odlučivati kada i kako želite raditi, koristiti vlastite radne materijale, imati više od jednog nalogodavca i ne obračunavati rad prema radnim jedinicama, isporukama ili satima.

Ako se utvrdi da radite kao fiktivna samozaposlena osoba, bit ćete klasificirani kao radnik, a vaš će nalogodavac morati unazad platiti sve doprinose za socijalno osiguranje i porez na dohodak. Također, moguće je da vas vlasti kazne novčanom kaznom zbog prekršaja. Ako sumnjate da radite kao fiktivna samozaposlena osoba ili niste sigurni, trebali biste se obratiti savjetovalištu.

Povrat poreza u Njemačkoj klasa 1: Sve što trebate znati

Zaključak: Otvaranje firme u Njemačkoj

Samostalna radnja u Njemačkoj može biti izazovna, ali i isplativa ako se pravilno pripremite i slijedite sve propise i obaveze. Morate provjeriti trebate li prijaviti biznis, zatražiti porezni broj i podnijeti poreznu prijavu svake godine.

Također, morate biti osigurani u Njemačkoj i pripremiti se za troškove zdravstvenog osiguranja. Konačno, morate raditi realno samostalno kako biste izbjegli kazne za fiktivnu samozaposlenost. Ako se držite svih ovih koraka, možete uspješno ostvariti svoj san o samostalnom radu u Njemačkoj.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL