Stalni Boravak u Njemačkoj: Sve što trebate znati


Stalni Boravak u Njemačkoj
Stalni Boravak u Njemačkoj

Dobrodošli u našu detaljnu priču o sticanju stalnog boravka u Njemačkoj, ili kako se često naziva, Niederlassungserlaubnis. Ovaj članak će vam pružiti sve informacije koje trebate znati o sticanju stalnog boravka u Njemačkoj. Bez obzira jeste li student, tražite posao ili već živite u Njemačkoj, saznajte kako možete postati stalni rezident ove prekrasne zemlje.

Tipovi Boravišnih Dozvola u Njemačkoj

Prije nego što se dublje upustimo u sticanje stalnog boravka, važno je razumjeti da postoje različiti tipovi boravišnih dozvola u Njemačkoj, svaka sa svojim zahtjevima i svrhom. Evo nekoliko najčešćih tipova:

Dozvola Boravka za Studente

Aufenthaltserlaubnis zum Studium

Ova vrsta boravišne dozvole namijenjena je stranim studentima koji su upisani u školu ili sveučilište u Njemačkoj. Da biste se kvalificirali za ovu dozvolu, morate pružiti dokaz o svom upisu na sveučilište i financijskim sredstvima za vrijeme boravka u Njemačkoj. Dozvola za studente omogućuje vam boravak u Njemačkoj tokom studija i dolazi s nekoliko regulacija o radnim satima ako želite raditi dok studirate.

Dozvola za Traženje Posla

Job Seeker’s Permit

Ako tražite posao u Njemačkoj, možda ćete biti kvalificirani za dozvolu za traženje posla. Ova dozvola vam omogućuje boravak u Njemačkoj 18 mjeseci dok ne pronađete posao u svojoj struci. Da biste se kvalificirali za ovu dozvolu, morate pružiti dokaz o traženju posla i financijskim sredstvima. Također, ovo je dozvola koju ćete dobiti ako odlučite ostati u Njemačkoj nakon studija, ali niste pronašli posao do diplome.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Dozvola za Zaposlenje

Arbeitserlaubnis

Ova boravišna dozvola namijenjena je strancima koji imaju ponudu za posao u Njemačkoj. Omogućuje vam boravak i rad u Njemačkoj, ovisno o trajanju ugovora. Da biste se kvalificirali za ovu dozvolu, morate imati valjanu radnu vizu i dokaz o ugovoru o radu.

Dozvola za Ponovno Ujedinjenje porodice

Familiennachzug

Ova vrsta boravišne dozvole namijenjena je strancima članovima i porodice koji žive u Njemačkoj. Članovi porodice moraju moći pružiti dokaz o svom srodstvu s vama i jamčiti da vas mogu financijski podržati.

Stalna Boravišna Dozvola

Permanent Residence Permit

Stalna boravišna dozvola namijenjena je strancima koji su živjeli u Njemačkoj određeno vrijeme i ispunjavaju određene zahtjeve. Da biste se kvalificirali za ovu dozvolu, morate živjeti u Njemačkoj najmanje pet godina (ili tri godine ako ste u braku s njemačkim državljaninom). Također morate pružiti dokaz o zaposlenju, financijskim sredstvima i poznavanju njemačkog jezika. Ako posjedujete ovu dozvolu, možete ostati u Njemačkoj neograničeno. Međunarodni studenti koji su diplomirali na njemačkom sveučilištu također mogu dobiti stalni boravak nakon dvije godine boravka s radnom dozvolom.

Registracija Boravka u Njemačkoj

EU Plava Kartica

EU Blue Card

EU Plava Kartica je boravišna dozvola važeća do četiri godine. Namijenjena je strancima koji imaju ponudu za posao u Njemačkoj i ispunjavaju određene zahtjeve. Da biste se kvalificirali za ovu dozvolu, morate imati valjanu radnu vizu, dokazati da imate financijska sredstva za sebe i ispuniti određene jezične zahtjeve.

Šta je Stalna Boravišna Dozvola?

Stalna boravišna dozvola omogućuje pojedincima da ostanu u Njemačkoj na neodređeno vrijeme. Iako nije isto što i stjecanje njemačkog državljanstva i posjedovanje njemačkog pasoša, stalni boravak nudi puno više sigurnosti od privremene boravišne dozvole.

Osobe iz EU ili EGP-a ne trebaju tražiti stalnu boravišnu dozvolu jer već imaju pravo života i rada u Njemačkoj, te također imaju opciju apliciranja za EC dugoročnu boravišnu dozvolu, poznatu i kao EU boravišna dozvola.

Građani Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno sa svim ostalim nerezidentima EU-a i EGP-a koji žive u Njemačkoj, mogu aplicirati za ovu stalnu boravišnu dozvolu nakon minimalno pet godina boravka u zemlji.

U nekim slučajevima, moguće je dobiti njemačku stalnu boravišnu dozvolu već nakon dvije godine. Ovo se odnosi na one koji su diplomirali na njemačkom sveučilištu i zatim živjeli i radili u Njemačkoj dvije godine.

Osobe koje su u braku s njemačkim državljanima također mogu aplicirati za stalnu boravišnu dozvolu za sebe i svoje članove porodice nakon tri godine. Drugi način za ubrzanu boravišnu dozvolu je ako ste visoko kvalificirani profesionalac u određenom tehničkom/istraživačkom području.

Kako Mogu Ostati u Njemačkoj Stalno?

Osobe sa stalnom boravišnom dozvolom mogu ostati u Njemačkoj kao njemački stalni rezidenti. Sljedeći korak, ako ga izaberete, je apliciranje za naturalizaciju, odnosno postajanje njemačkim državljaninom, što je moguće nakon 8 godina kao stalni rezident.

Kako Postati Stanovnik Njemačke?

Tehnički gledano, već ste stanovnik Njemačke ako imate vizu za dugotrajni boravak ili privremenu/trenutnu boravišnu dozvolu. Međutim, ako želite postati stalni rezident Njemačke, tada morate aplicirati za stalnu boravišnu dozvolu.

Ove dozvole se izdaju tek nakon što ste živjeli u Njemačkoj duže od pet godina, a morali ste imati privremenu boravišnu dozvolu ili vizu tokom tog vremena. Trebat ćete imati dovoljno znanja njemačkog jezika, kao i razumijevanje lokalnog pravnog i društvenog sistema te njemačkog društva u cjelini.

Možete li Putovati s Njemačkom Boravišnom Dozvolom?

Da, s njemačkom stalnom boravišnom dozvolom možete slobodno putovati unutar EU-a.

Šta se Događa Ako Prekoračite Vrijeme Boravka u Njemačkoj?

Vize se izdaju za različite vremenske periode, često ovisno o trajanju studija ili ugovora o poslu. Izuzetno je važno ne prekoračiti vrijeme koje vam je odobreno na vašoj vizi. Prekoračenje vize je pravni prekršaj, čini vas ilegalnim imigrantom i može rezultirati deportacijom.

Zahtjevi za Stalnu Boravišnu Dozvolu

Jeste li se ikada zapitali jesu li zahtjevi za sticanje stalnog boravka u Njemačkoj komplicirani? Ako ispunite sve potrebne kriterije, posjedujete sve potrebne dokumente i uspješno prođete intervju, onda je odgovor: da, može biti lako dobiti stalnu boravišnu dozvolu i status stalnog rezidenta.

Evo popisa svih potrebnih dokumenata za apliciranje za stalnu boravišnu dozvolu u lokalnom uredu za strance:

 • Ispunjeni zahtjevni obrazac (Antrag auf Erteilung der Niederlassungserlaubnis)
 • Dokaz o trenutnom i plaćenom zdravstvenom osiguranju (najmanje 60 mjeseci doprinosa za socijalno osiguranje)
 • Valjani pasoš
 • Priznata svjedodžba o poznavanju njemačkog jezika; najmanje razina B1 njemačkog jezika
 • 1 biometrijska fotografija
 • Svjedodžba njemačkog sveučilišta (ako aplicirate za ubrzani stalni boravak kao diplomirani student njemačkog sveučilišta)
 • Vjenčani list (ako aplicirate za ubrzani stalni boravak kao rezultat braka s njemačkim državljaninom)
 • Dokaz financijske stabilnosti (izvodi iz banke za zaposlene osobe i porezne prijave za samozaposlene)
 • Pismo od poslodavca/ili sveučilišta
 • Dokaz o smještaju i registraciji (Anmeldungsbestätigung)
 • Profesionalna licenca (ako aplicirate za ubrzani stalni boravak kao visoko kvalificirani profesionalac u određenom tehničkom/istraživačkom području)

Sticanje stalnog boravka u Njemačkoj može biti odličan korak za one koji žele ostati u ovoj zemlji dugoročno. S različitim tipovima boravišnih dozvola dostupnih, svako može pronaći odgovarajuću opciju koja odgovara njihovim potrebama i ciljevima. Slijedite zahtjeve i proces apliciranja, a uskoro biste mogli postati ponosni vlasnik njemačke stalne boravišne dozvole.

Čitaj Više