Tolerancija brzine u Njemačkoj: Koje su granice tolerancije na autoputevima?


Tolerancija brzine u Njemačkoj: Koje su granice tolerancije na autoputevima?
Tolerancija brzine u Njemačkoj: Koje su granice tolerancije na autoputevima?

Brzina – jedna od najvećih strasti većine vozača diljem svijeta, uključujući i Njemačku. Međutim, u Njemačkoj, zemlji koja je poznata po svojim autoputevima bez ograničenja brzine, postoje stroga pravila koja se moraju poštivati ​​ako ne želite da vas uhvate policajci. U ovom blogu ćemo detaljno razgovarati o toleranciji brzine u Njemačkoj, kako se primjenjuju i šta to znači za vozače.

O čemu se radi u toleranciji brzine?

U Njemačkoj, ograničenja brzine su jasno označena i moraju se poštivati. Međutim, svaki put kad vozite, postoji mala količina odstupanja u brzini koja se tolerira. To znači da, ako vozite malo brže od ograničenja brzine, nećete odmah dobiti kaznu. Međutim, ne postoji precizan iznos koji se tolerira, jer to ovisi o različitim čimbenicima, kao što su uvjeti na cesti, promet i sl.

Upravo zbog toga, mnogi vozači pokušavaju voziti s brzinom koja im omogućuje sigurnu vožnju, ali koja je i dalje malo iznad ograničenja brzine. Međutim, treba biti vrlo oprezan s ovom praksom, jer se policajci obično ne šale kad je u pitanju sigurnost na cestama.

Kazne za vožnju bez vozačke dozvole u Njemačkoj – Koje su posljedice?

Tolerancija brzine u gradovima

U gradovima u Njemačkoj, ograničenje brzine je 50 km/h, osim ako je na cesti drugačije označeno. Međutim, tolerancija brzine u gradovima obično je 3-5 km/h. To znači da vas policija neće kazniti ako vozite 53-55 km/h u zoni ograničenja brzine od 50 km/h.

Iako se ovo može činiti kao dobra vijest za sve one koji su nestrpljivi i žele stići na svoje odredište što je brže moguće, ne zaboravite da je to ipak ograničenje brzine i da je važno da se pridržavate propisa i vozite sigurno.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Tolerancija brzine na autoputevima

Kad se radi o autoputevima, situacija je malo drugačija. U Njemačkoj postoje dijelovi autoputeva na kojima ne postoje ograničenja brzine, a na ostalim dijelovima ograničenje brzine je 130 km/h. Međutim, tolerancija brzine na autoputevima obično je 5-10% iznad ograničenja brzine. To znači da vozači obično mogu voziti do 140-145 km/h bez da se brinu o kazni.

Međutim, iako je tolerancija brzine na autoputevima veća nego u gradovima, to ne znači da možete voziti brzinom koja prelazi ograničenje brzine. Još uvijek je važno da se pridržavate propisa i vozite sigurno, jer vožnja prebrzo može biti vrlo opasna.

Novi zakoni u Njemačkoj 2023: Koje su najveće promjene?

Kazne za prekoračenje tolerancije brzine

Ako prekoračite toleranciju brzine i vozite brže od ograničenja brzine, a policija vas uhvati, bit će vam izdana kazna. Kazna za prekoračenje brzine može biti vrlo visoka, iako se visina kazne razlikuje ovisno o tome koliko brzo ste vozili iznad ograničenja brzine. U nekim slučajevima, kazne mogu biti vrlo visoke, pa čak i do nekoliko hiljada eura.

Zaključak

Tolerancija brzine u Njemačkoj je praksa koja se primjenjuje kako bi se uzela u obzir mala odstupanja u brzini koja su neizbježna tokom vožnje. Međutim, to ne znači da se trebate osjećati slobodno voziti brzinom koja je iznad ograničenja brzine, jer policija će vas kazniti ako vas uhvate.

Ključno je da se pridržavate ograničenja brzine i vozite sigurno, jer to ne samo da može spriječiti kaznu, nego i pomoći u očuvanju vašeg života i života drugih na cesti.

Povrat poreza u Njemačkoj klasa 1: Sve što trebate znati

Često postavljana pitanja

P: Postoji li precizan iznos tolerancije brzine u Njemačkoj?
O: Ne, ne postoji precizan iznos tolerancije brzine, jer to ovisi o različitim čimbenicima.

P: Mogu li voziti brzinom koja je iznad ograničenja brzine ako se pridržavam tolerancije brzine?
O: Ne, ograničenje brzine se mora poštovati, čak i ako se primjenjuje tolerancija brzine.

P: Koliko visoke kazne mogu biti za prekoračenje brzine u Njemačkoj?
O: Visina kazne ovisi o tome koliko brzo ste vozili iznad ograničenja brzine, ali u nekim slučajevima mogu biti vrlo visoke, čak i do nekoliko hiljada eura.

Čitaj Više

Izvori:


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL