Šest esencijalnih savjeta koji će vam uštedjeti novac u Švicarskoj


Šest esencijalnih savjeta koji će vam uštedjeti novac u Švicarskoj
Šest esencijalnih savjeta koji će vam uštedjeti novac u Švicarskoj

Nije tajna da život u Švicarskoj nosi prilično visoku cijenu. Ali postoje načini kako uštedjeti na troškovima kako bi život u Švicarskoj bio manje skup.

Prosječno, osoba koja radi u Švicarskoj zarađuje 6,789 franaka mjesečno – treću najvišu plaću na svijetu, sa samo radnicima u Monaku i Bermudima na boljem položaju.

S druge strane, Švicarska također ima vrlo visoke životne troškove koji posebno utječu na ljude s nižim primanjima. Na primjer, kućanstvo s bruto prihodom od 9,817 franaka mjesečno potrošit će oko 14,4 posto na stanovanje i energiju, s nevjerojatnih 46,5 posto plaće namijenjenih za potrošnju.

Stoga, razmišljanje o načinima za uštedu novca ima veliki značaj. Evo nekoliko savjeta za svakodnevnu potrošnju koji će vam pomoći da život u Švicarskoj učinite malo manje skupim.

Iskoristite vožnju vozom

Jedan od najlakših načina za uštedu novca na prijevoz u Švicarskoj je korištenje njenog pristupačnog željezničkog prometa koji povezuje oko 2,600 stanica i stajališta diljem zemlje – što znači da lako možete odustati od automobila u potpunosti.

Ovo će vam ne samo uštedjeti puno novca na gorivo, već pomaže u zaštiti okoliša putujući zelenije. Dvije muhe jednim udarcem!

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

S SBB CFF FFS-om, možete platiti za “Sparbillette” – ili tzv. Supersaver karte – i imati koristi od popusta do 70 posto na standardnu cijenu karte.

Putnici mogu birati između jednosmjernih karata do dnevnih propusnica, ali bit će ograničeni na nekoliko odabranih ruta i vremena. Trik je rezervisati što je prije moguće kako bi se uhvatila najbolja ponuda.

Koliko košta obnova dozvole za boravak u Švicarskoj?

Hrana i piće

U Švicarskoj, ljudi troše oko 6 posto svog mjesečnog prosječnog raspoloživog prihoda na hranu i bezalkoholna pića i oko 3,5 posto na izlaske i smještaj.

S mjesečnim bruto prihodom od 9,817 franaka, oko 640 franaka se troši na hranu, a daljnjih 285 franaka na restorane i slične objekte – nije neznatna suma!

Najbolji savjet za brzo smanjenje računa za hranu je početak pripreme obroka. Iako konzumiranje istog obroka sedam dana zaredom možda neće privući svakoga – ali bi vam uštedjelo najviše novca – možete početi tako što ćete zapisati obroke koje planirate kuhati tokom sedmice.

Ovo vam omogućava da ne samo da ćete biti svjesniji sastojaka koje kupujete (poput povrća) i kada planirate da ih koristite, već će također spriječiti bacanje hrane.

Usporedite prije nego se obavežete

Poznata je činjenica da troškovi povezani s osiguranjem u Švicarskoj čine veliki dio vaših mjesečnih troškova.

Na primjer, 2023. godine, premije zdravstvenog osiguranja iznosile su u prosjeku 4,766 franaka za sve osnovne modele osiguranja, pružatelje franšiza i dobne skupine.

To odgovara mjesečnoj premiji od 334.70 franaka. U usporedbi s 2022. godinom, premije su se povećale za 6.6 posto. No, sa oko 200 pružatelja osiguranja diljem Švicarske, može biti teško znati gdje dobiti najbolju ponudu.

6 aplikacija koje će olakšati život u Švicarskoj

Uštedite na porezima

Priznajmo: nije mnogo stanovnika Švicarske koji jedva čekaju da ispune svoju godišnju poreznu prijavu.

Ipak, bitno je da čuvate račune tokom cijele godine i pažljivo ispunjavate sve detalje jer zatvaranje očiju može značiti propuštanje vrijednih mogućnosti za uštedu novca.

U Švicarskoj možete uštedjeti novac na porezima tako što ćete odabrati dio svog prihoda za treći stup.

Novac koji uplatite u stup 3a može se odbiti od vaših godišnjih poreza. U 2023. godini, zaposlenici s osiguranjem penzionog fonda mogu uplatiti do 7,056 franaka u stup 3a.

Primjer: samac, 50-godišnji rimokatolički štediša penzije s oporezivim prihodom od 80,000 franaka i pristupom penzionom fondu uštedjet će oko 1,702 franaka na porezima u gradu Lucernu ako uplati maksimalni iznos u stup 3a.

Samozaposlene osobe mogu odbiti do 20 posto svog zarađenog prihoda, što iznosi maksimalno 35,280 franaka u 2023. godini. Da ne biste propustili porezne pogodnosti, vrijedi prenijeti novac na početku godine.

Stanovanje

Rastuće kamatne stope potaknute ekonomskom nesigurnošću značile su da je iznajmljivanje doma jeftinije od kupovine u Švicarskoj prvi put u 15 godina, prema novoj studiji, ali to ne znači da je iznajmljivanje u Švicarskoj jeftino. Ipak, postoje načini kako smanjiti troškove najma.

Ako niste izbirljivi oko dijeljenja prostora, suživot je vjerovatno vaša najbolja opcija za brzo smanjenje troškova najma. Popis firmi za suživot možete pronaći na http://coliving.com .

Druga alternativa je iznajmljivanje izvan centra grada i pronalaženje stana u malom gradu ili ruralnom dijelu zemlje.

Zapravo, zahvaljujući pouzdanim švicarskim javnim prijevoznim vezama, manji gradovi ne znače smanjene veze s prijevozom.

Olten, Aarau i Baden su samo nekoliko primjera dobro povezanih gradova s odličnim prijevoznim vezama – i povoljnijim najmovima.

Kao opći savjet, ima više smisla obavezati se na stan dugoročno ako želite uštedjeti novac na najmu.

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL