Kako mogu dovesti svoju porodicu da živi sa mnom u Švicarskoj?


Kako mogu dovesti svoju porodicu da živi sa mnom u Švicarskoj?
Kako mogu dovesti svoju porodicu da živi sa mnom u Švicarskoj?

Ujedinjenje porodice može biti komplicirano u Švicarskoj, ovisno o tome odakle dolazite vi i vaša porodica. Evo šta trebate znati.

Ako živite u Švicarskoj, možda želite dovesti svoju porodicu iz inozemstva da živi s vama. Međutim, to neće biti moguće u svakom slučaju, jer se pravila za ujedinjenje porodice široko razlikuju ovisno o tome odakle dolazite vi i vaša porodica i kako ste blisko povezani.

Ujedinjenje porodice možda nije zagarantirano pravo za one koji žive u Švicarskoj na dozvoli boravka. Umjesto toga, to može biti mogućnost koja ovisi o diskreciji vlasti. Na primjer, osobe s dozvolom boravka B (dozvola boravka) u Švicarskoj nemaju nužno pravo da dovedu svoju obitelj, za razliku od onih s dozvolom boravka C (dozvola za naseljavanje).

Osim toga, ne možete dovesti bilo koje članove porodice u Švicarsku. Koga smijete dovesti i pod kojim okolnostima ovisit će o vašem državljanstvu.

Šta se događa ako ne kupim švicarsko zdravstveno osiguranje?

Za švicarske građane

Ako osoba koja živi u Švicarskoj ima švicarsko državljanstvo, smije dovesti supružnika ili registriranog partnera, djecu i unuke mlađe od 18 godina (ili 21 godinu ako dijete dolazi iz zemlje EU/EFTA), ovisne roditelje i bake i djedove ako dolaze iz zemlje EU/EFTA.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Za državljane zemalja EU/EFTA

Državljani Europske unije ili zemalja EFTA-e mogu dovesti supružnika ili registriranog partnera, djecu ili unuke mlađe od 21 godine (ili ovisne), te ovisne roditelje ili bake i djedove.

Za državljane trećih zemalja

Državljani trećih zemalja poput SAD-a, Kanade, Brazila, Ujedinjenog Kraljevstva, Južne Afrike ili Australije, na primjer, smiju dovesti samo supružnika ili registriranog partnera i djecu mlađu od 18 godina.

Kako naći posao u Švicarskoj: Savjeti i trikovi za uspješno traženje posla

Kako ih dovesti?

Važno je napomenuti da postoje vremenska ograničenja za podnošenje zahtjeva za ujedinjenje porodice. Općenito, ljudi imaju pet godina za podnošenje zahtjeva za ujedinjenje porodice ali samo jednu godinu ako se zahtjev odnosi na djecu stariju od 12 godina. Švicarska vlada kaže da je to “kako bi se mogli brže integrirati u švicarsko društvo”.

Postoji nekoliko drugih uvjeta koji moraju biti ispunjeni. Na primjer, morate dokazati svoj odnos s osobom koju želite dovesti i morate imati dovoljno veliki smještaj da biste mogli smjestiti cijelu porodicu.

Osim toga, samozaposleni ili nezaposleni moraju dokazati dostatne financijske resurse.

Članovi porodice trebaju važeću ličnu ili pasoš, vizu (ako je potrebno) i potvrdu o odnosu te potvrdu da su ovisni (ako je potrebno). Supružnik treba pokazati dokaz o znanju jezika A1 ili potvrdu o upisu na tečaj jezika u području u kojem se podnosi zahtjev za dozvolu boravka.

Zahtjev se mora podnijeti imigracijskom tijelu u vašem kantonu, koje može tražiti dodatne dokumente ili dodatne informacije.

Ako se zahtjev prihvati, članovi porodice će dobiti dozvolu boravka – tačan tip ovisi o statusu osobe u Švicarskoj. Porodici će biti dopušteno raditi u Švicarskoj, osim ako su roditelji ili djedovi i bake.

Djeca su obavezna pohađati besplatno obavezno školovanje najmanje do dobi od 16 godina, a svi članovi porodice trebaju imati švicarsko zdravstveno osiguranje.

Svaki kanton može imati svoja posebna pravila i manje razlike u statusu i dokumentima mogu dovesti do različitih ishoda ovisno o slučaju. Stoga, nemojte zaboraviti provjeriti sa svojim kantonalnim imigracijskim tijelom šta vrijedi za vaš poseban slučaj.

Šta možete učiniti ako ne zarađujete dovoljno da biste se izdržavali u Švicarskoj?

Često postavljena pitanja:

Koje članove porodice mogu dovesti u Švicarsku?

To ovisi o vašem državljanstvu. Švicarski državljani mogu dovesti supružnike, djecu, unuke, ovisne roditelje i bake i djedove ako dolaze iz zemlje EU/EFTA. Državljani EU/EFTA zemalja mogu dovesti supružnike, djecu, unuke i ovisne roditelje ili bake i djedove. Državljani trećih zemalja mogu dovesti samo supružnika i djecu mlađu od 18 godina.

Koje uvjete moram ispuniti za spajanje porodice u Švicarskoj?

Osim pridržavanja određenih ograničenja vezanih uz državljanstvo, postoje i drugi uvjeti koje morate ispuniti. Morate dokazati svoj odnos s osobom koju želite dovesti i imati dovoljno veliki smještaj za cijelu porodicu. Također, morate imati dovoljno financijskih sredstava ako ste samozaposleni ili nezaposleni. Također ćete morati osigurati važeće dokumente kao što su lični dokumenti ili pasoši, vize (ako je potrebno) te potvrde o odnosu i ovisnosti (ako je potrebno).

Kako se podnosi zahtjev za ujedinjenje porodice u Švicarskoj?

Zahtjev za ujedinjenje porodice podnosi se imigracijskom tijelu u vašem kantonu. Morat ćete dostaviti potrebne dokumente koji dokazuju vaš odnos s osobom koju želite dovesti, kao i druge relevantne informacije. Imigracijsko tijelo može zatražiti dodatne dokumente ili informacije tokom postupka.

Koliko dugo traje proces ujedinjenja porodice u Švicarskoj?

Vrijeme obrade zahtjeva za ujedinjenje porodice može varirati. Važno je napomenuti da postoji rok od pet godina za podnošenje zahtjeva, ali zahtjev za djecu stariju od 12 godina mora se podnijeti u roku od jedne godine. Preporučuje se da se zahtjev podnese što prije kako bi se postupak ubrzao.

Koje vrste dozvola boravka porodica dobiva ako je zahtjev odobren?

Vrsta dozvole boravka koju će porodica dobiti ovisi o statusu osobe u Švicarskoj. To može biti dozvola boravka B ili C. Porodice će imati pravo raditi u Švicarskoj, osim ako su roditelji ili djedovi i bake.

Nadamo se da smo vam pružili korisne informacije o ujedinjenju porodice u Švicarskoj. Ako imate dodatnih pitanja, svakako se obratite imigracijskom tijelu u vašem kantonu za detaljnije informacije.

Za vas

Izvori:


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL