Šta se događa ako ne kupim švicarsko zdravstveno osiguranje?


Šta se događa ako ne kupim švicarsko zdravstveno osiguranje?
Šta se događa ako ne kupim švicarsko zdravstveno osiguranje?

Uvjeti za obavezno švicarsko zdravstveno osiguranje važe za sve stalne stanovnike Švicarske, bez obzira na njihovo državljanstvo ili zdravstveno stanje. Međutim, pitanje je – šta se događa ako se odlučite ne kupiti zdravstveno osiguranje? Možete li jednostavno platiti medicinske troškove iz svog džepa? U ovom blogu ćemo istražiti odgovor na to pitanje.

Zašto biste možda odlučili ne kupiti zdravstveno osiguranje?

Ako ste mlada i zdrava osoba koja rijetko ili gotovo nikad ne ide kod doktora, možda mislite da je plaćanje nekoliko stotina franaka mjesečno za zdravstveno osiguranje nepotrebno i, ovisno o vašoj financijskoj situaciji, iznimno skupo.

Radije biste odvajali malo novca svaki mjesec za slučaj da vam ikada zatreba medicinska pomoć i plaćali račun iz te zalihe novca.

Iako ovo može zvučati razumno i često je uobičajeno u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, takav pristup neće proći u Švicarskoj.

Obavezno švicarsko zdravstveno osiguranje

Kao što već znate ako živite u Švicarskoj, ili biste trebali znati ako se planirate preseliti ovdje, osnovno zdravstveno osiguranje (KVG na njemačkom jeziku i LaMal na francuskom i talijanskom jeziku) obavezno je za sve stalne stanovnike Švicarske, bez obzira na njihovo državljanstvo ili zdravstveno stanje. (Postoje neka izuzeća od ove pravile – više o tome u nastavku).

Bez zdravstvenog osiguranja, nećete samo biti odbijeni za medicinsku njegu osim u slučaju hitnih intervencija, već nećete moći ni prijaviti prebivalište, unajmiti stan, zaposliti se i bit će vam uskraćene i druge usluge.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Šta možete učiniti ako ne zarađujete dovoljno da biste se izdržavali u Švicarskoj?

Šta trebate znati?

Čim se nastanite u Švicarskoj, primit ćete pismo od svog kantona koje će vas obavijestiti da morate kupiti zdravstveno osiguranje za sebe i sve članove svoje porodice od jednog od desetaka odobrenih osiguravajućih društava, najkasnije tri mjeseca od vašeg dolaska.

Nakon što to učinite, morate poslati vlastima kopiju svoje police kako biste dokazali da je imate. Sve što je potrebno je KVG / LaMal politika; dodatna politika je opcionalna i ne morate dostaviti kopiju iste.

Nije važno vlastima da li imate “redovnu” policu ili ste uzeli jeftiniju policu poput modela potodičnog doktora ili alternativu Telmed.

Ono što se događa ako ne kupite zdravstveno osiguranje?

To znači da kršite zakon. I nemojte očekivati da ostanete neprimijećeni jer se nikada ne razbolijevate niti idete kod doktora.

Prije ili kasnije (vjerovatno prije, s obzirom na švicarsku organizacijsku sposobnost), vaša neusaglašenost će biti otkrivena.

Ako ne pružite dokaz o osiguranju nakon isteka trodnevnog roka, sljedeći korak ovisi o vašem kantonu prebivališta.

Neki će biti “ljubazni” i poslati vam podsjetnik putem preporučene pošte. Drugi neće.

U oba slučaja, ishod je isti: vlasti će kupiti policu za vas i poslati vam račun. Nedostatak ove “nametnute” politike je što ćete izgubiti mogućnost odabira jeftinijih kompanija i planova.

Kao što smo već spomenuli, ako i dalje odbijate plaćati zdravstveno osiguranje, nećete moći učiniti mnogo toga i bit će vam uskraćene usluge.

Kako naći posao u Švicarskoj: Savjeti i trikovi za uspješno traženje posla

Zašto ne možete odabrati plaćanje po potrebi umjesto kupovine osiguranja?

Kao što je već spomenuto, zdravstveno osiguranje je obavezno i ne možete se suprotstaviti zakonu.

Ali postoji još jedan važan aspekt.

Švicarski sistem se temelji na principu solidarnosti, čiji je obuhvat rijedak u drugim zdravstvenim osiguranjima širom svijeta.

Umjesto primjene individualnog pristupa zdravstvenom osiguranju, švicarski sistem se temelji na ideji da svi osigurani ljudi čine jednu grupu.

Možete zamisliti ovaj sistem kao ogroman lonac u koji svaki stanovnik Švicarske daje svoj doprinos (odnosno plaća premije), tako da u hitnim slučajevima postoji dovoljno resursa da se pruži pomoć koja je potrebna u trenutku kada je potrebna.

Međutim, ovaj sistem će funkcionirati samo ako svako igra svoju ulogu.

Kolika je minimalna penzija u Švicarskoj

Ko je izuzet od pravila o zdravstenom osiguranju?

Niste obavezni uzeti švicarsko osiguranje ako:

 • Ste penzioner i primate isključivo penziju u državi EU ili EFTA
 • Ste radnik koji radi u drugoj zemlji, a imate zdravstveno osiguranje u državi EU ili EFTA
 • Ste strani student i imate uporedo osiguranje iz svoje zemlje
 • Radite za međunarodne organizacije ili ste diplomat

Svi ostali moraju kupiti polisu osiguranja.

Zaključak

Ako živite u Švicarskoj, obavezno je kupiti zdravstveno osiguranje. Neovisno o tome koliko ste zdravi ili rijetko koristite medicinske usluge, ne posjedovanje osiguranja može dovesti do ozbiljnih posljedica, uključujući odbijanje medicinske zaštite i otežan pristup uslugama poput prijave prebivališta ili iznajmljivanja stana.

Švicarski zdravstveni sistem temelji se na principu solidarnosti, gdje svi osigurani građani sudjeluju u financiranju i pružanju zdravstvene zaštite. To osigurava da svi imaju pristup potrebnoj zaštiti kad im je najpotrebnija.

Stoga, ako planirate preseljenje u Švicarsku, imajte na umu obavezu kupovine zdravstvenog osiguranja i osigurajte da ste pravovremeno i adekvatno osigurani.

Često postavljana pitanja

 1. Šta se događa ako ne kupim švicarsko zdravstveno osiguranje?
  • Ako ne kupite zdravstveno osiguranje u Švicarskoj, kršite zakon. Možete biti odbijeni za medicinsku zaštitu i suočiti se s posljedicama poput otežanog pristupa uslugama i financijskih kazni.
 2. Mogu li plaćati medicinske troškove iz svog džepa umjesto da imam osiguranje?
  • Ne, zdravstveno osiguranje je obavezno u Švicarskoj i ne možete zamijeniti plaćanje po potrebi umjesto kupovine osiguranja.
 3. Ko je izuzet od obaveze kupovine švicarskog zdravstvenog osiguranja?
  • Izuzeci od obaveze kupovine švicarskog zdravstvenog osiguranja uključuju penzionere koji primaju penziju iz EU ili EFTA država, radnike koji imaju osiguranje u EU ili EFTA državi, strane studente s uporedim osiguranjem te osobe koje rade za međunarodne organizacije ili diplomate.

Za vas

Izvori:


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL