Šta možete učiniti ako ne zarađujete dovoljno da biste se izdržavali u Švicarskoj?


Šta možete učiniti ako ne zarađujete dovoljno da biste se izdržavali u Švicarskoj?
Šta možete učiniti ako ne zarađujete dovoljno da biste se izdržavali u Švicarskoj?

Švicarska je skupa zemlja, a ponekad može biti izazov izmiriti sve troškove svakog mjeseca. Ali postoji pomoć za one koji nemaju dovoljno novca da se izdržavaju.

Šta možete učiniti ako ne zarađujete dovoljno da biste se izdržavali u Švicarskoj?

Plate u Švicarskoj su visoke, i većina ljudi koji ovde rade puno radno vrijeme uspjeva da ima pristojan životni standard.

Ali to nije slučaj za svakoga.

Podaci Saveznog statističkog ureda (FSO) ukazuju da oko 8,5 posto stanovništva Švicarske živi ispod zvaničnog praga siromaštva, koji se definiše kao primanje prosječno 2.279 franaka mjesečno za jednu osobu, i 3.976 franaka mjesečno za dvije odrasle osobe i dvoje djece.

Očigledno, ovo je mnogo veći problem za ljude koji žive u skupim gradovima poput Ciriha i Ženeve, nego za one u ruralnim područjima gdje novac ide mnogo dalje.

Minimalna penzija po godini staža u Švicarskoj: Sve što trebate znati

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Šta možete učiniti ako spadate u ovu kategoriju i ne možete priuštiti visoke troškove života u Švicarskoj?

Očigledno je da se nađete u nezavidnoj situaciji, ali postoje načini da smanjite svoje troškove i barem donekle olakšate finansijske brige:

Premije zdravstvenog osiguranja

Od svih fiksnih troškova koje svi stanovnici Švicarske moraju platiti, premije zdravstvenog osiguranja su među najvišima – a da stvari budu još gore, vjerovatno će se povećati 2024. godine.

Zavisno od visine vaše franšize i kantona u kojem živite, vjerovatno ćete veliki dio svog budžeta potrošiti na ovaj obavezan trošak.

Međutim, postoji pomoć dostupna.

Ako ne možete priuštiti visoku cijenu zdravstvenih premija, možda ispunjavate uslove za dobijanje subvencija od strane vlade.

Ovo takođe važi i za porodice sa više djece.

Švicarski zakon “predviđa federalne i kantonalne subvencije radi smanjenja premija za ljude sa niskim primanjima”, prema Saveznom zavodu za javno zdravlje (FOPH).

Pored toga, “kantoni su obavezni da smanje premije za djecu u porodicama sa niskim i srednjim primanjima za najmanje 80 posto; premije za mlade odrasle osobe koje se obrazuju ili treniraju i dalje će biti smanjene za najmanje 50 posto”.

Mnogi kantoni automatski obavještavaju osobe koje imaju pravo na subvencije, na osnovu podataka o porezu na prihod podnijetim svake godine. U drugim slučajevima, morate sami podnijeti zahtev za smanjenje premija tako što ćete se obratiti odgovarajućoj agenciji.

Kako naći posao u Švicarskoj: Savjeti i trikovi za uspješno traženje posla

Šta je sa kirijom i ostalim neophodnostima?

Nećete dobiti posebne državne subvencije, ali ako ispunjavate uslove za socijalnu pomoć, dobićete novac koji će djelimično pokriti troškove stanovanja, hrane i drugih osnovnih životnih troškova.

Ako ne ispunjavate uslove za socijalnu pomoć, ali se suočavate sa neočekivanim, ali privremenim finansijskim problemima, još uvijek možete dobiti kratkoročnu “hitnu” pomoć.

Koliko biste mogli dobiti?

Prema Švicarskoj konferenciji za institucije socijalne akcije (CSIAS), ovo su trenutni iznosi mjesečnih socijalnih davanja: 1 osoba: 1.006 franaka 2 osobe: 1.539 franaka 3 osobe: 1.871 franaka 4 osobe: 2.153 franaka 5 osoba: 2.435 franaka

Pored toga, dobijate oko 1.000 franaka za stanovanje.

Da biste se kvalifikovali za socijalnu pomoć, morate ispunjavati određene kriterijume, pri čemu je osnovni uslov da vi i vaša porodica budete stalni stanovnici i živite ispod zvaničnog praga siromaštva, kako je opisano ranije.

To znači da će finansijska pomoć koju dobijate biti dodatak uz vašu redovnu (nisku) platu.

Ipak, postoje neke stvari koje trebate imati na umu prije nego što podnesete zahtjev:

  • Ne smijete imati nikakvu imovinu, poput nekretnina, novca u banci ili automobila (osim ako vam je potreban iz zdravstvenih razloga).
  • Ako vlasti procjene da je vaš stan preskup, morate se preseliti u jeftiniji stan.
  • Morate prijaviti svaki dodatni prihod, uključujući povraćaje troškova zdravstvene zaštite, kako bi se vaše socijalne beneficije prilagodile.
  • Kada se vaša finansijska situacija poboljša, možete biti odgovorni za povraćaj novca koji ste primili od države.
  • Takođe, ako ste strani državljanin, imajte na umu da prihvatanje socijalne pomoći može vam onemogućiti dobijanje švicarskog državljanstva – osim ako ne vratite sav novac koji dugujete.

Kolika je minimalna penzija u Švicarskoj

Često postavljena pitanja:

Kako mogu saznati da li imam pravo na subvencionisane zdravstvene premije?

Većina kantona automatski obavještava osobe koje ispunjavaju uslove za subvencije zdravstvenih premija, na osnovu podataka o porezu na prihod podnijetim svake godine. Ako niste dobili obavještenje, možete se obratiti nadležnoj agenciji u vašem kantonu radi informacija i zahtjeva za subvencije.

Koja dokumentacija je potrebna za podnošenje zahtjeva za socijalnu pomoć?

Dokumentacija koja se obično zahtjeva uključuje lične podatke, finansijske informacije, informacije o porodici, kopije računa za stanovanje i druge osnovne troškove, kao i dokaz o prihodima i imovini. Svaki kanton može imati specifične zahtjeve, pa se najbolje konsultovati sa lokalnim organima socijalne pomoći.

Da li socijalna pomoć utiče na moju poresku obavezu?

Socijalna pomoć se obično ne smatra poreznim prihodom i ne podleže se na porez. Međutim, ako imate dodatne prihode ili promjene u vašoj finansijskoj situaciji tokom perioda kada primate socijalnu pomoć, moguće je da će se to odraziti na vašu poresku obavezu. Uvijek je najbolje da se konsultujete sa stručnjakom za poreze kako biste bili sigurni o vašoj specifičnoj situaciji.

Da li socijalna pomoć znači da ne moram raditi?

Socijalna pomoć je namjenjena osobama koje se suočavaju sa finansijskim poteškoćama i kojima je potrebna pomoć za osnovne životne troškove. Međutim, socijalna pomoć nije zamjena za redovno zaposlenje. Ukoliko ste sposobni da radite, vlasti će očekivati da aktivno tražite posao i preduzimate korake ka unapređenju svoje finansijske situacije.

Da li će moje korišćenje socijalne pomoći uticati na moju kreditnu sposobnost?

Vaše korišćenje socijalne pomoći obično neće direktno uticati na vašu kreditnu sposobnost. Međutim, budući da se socijalna pomoć smatra prihodom, to može imati indirektan uticaj prilikom apliciranja za kredit ili iznajmljivanja stana, jer banke i zakupodavci često uzimaju u obzir ukupni prihod prilikom procjene rizika i sposobnosti za ispunjavanje obaveza plaćanja.

Za vas

Izvori:


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL