Kako se očekuje da će Švicarske zdravstvene premije porasti u 2024. godini


Kako se očekuje da će švicarske zdravstvene premije porasti u 2024. godini
Kako se očekuje da će švicarske zdravstvene premije porasti u 2024. godini

Vodeća švicarska usluga za online poređenje procjenjuje da bi zdravstvene premije mogle porasti za više od 10 postotnih poena u narednoj godini.

Savezni ured za javno zdravlje (FOPH), koji određuje godišnje zdravstvene premije, još uvijek nije objavio povećanje planirano za iduću godinu, a brojke će biti objavljene u oktobru.

Ali prema web stranici za poređenje, Comparis-u, osnovne zdravstvene premije u Švicarskoj se predviđa da će porasti prosječno za 6 posto u 2024. godini.

Stručnjak za zdravstveno osiguranje u Comparis-u, Felix Schneuwly, izjavio je da neki zdravstveni osiguravači čak mogu povećati svoje premije za više od 10 posto iduće godine, što će ostaviti korisnike da dublje posegnu u svoje džepove.

Jedan od razloga za ovaj porast koji je naveden od strane Comparis-a je niža novčana rezerva koju osiguravači moraju održavati na određenom nivou u svakom trenutku.

Schneuwly je izjavio da se predviđeno povećanje desilo kao rezultat politički nametnutog smanjenja rezervi koje je dovelo do toga da mnoge zdravstvene osiguravajuće kompanije nemaju rezervnu sigurnosnu mjeru kako bi izdržale trenutne fluktuacije troškova. Prema Comparis-u, da bi se osiguralo da svaka fluktuacija troškova ne dovodi do fluktuacije premija, zdravstveni osiguravači trebaju rezervnu sigurnosnu mjeru iznad zakonskog minimuma.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Šest esencijalnih savjeta koji će vam uštedjeti novac u Švicarskoj

Schneuwly je izjavio da zdravstvene osiguravajuće kompanije nisu bile prisiljene od strane Saveznog ureda za javno zdravlje da smanje rezerve, premije bi rasle samo oko 2,5 posto godišnje i i dalje bi ostale u tom području, umjesto da porastu za 6 posto, kako je predviđeno.

Ipak, stručnjak očekuje da će fluktuacije u troškovima ponovno utihnuti i da će povećanje troškova za medicinske usluge na teret osnovnog osiguranja doći do ravnoteže na nešto manje od 3 posto u narednih nekoliko godina.

Zašto rastu troškovi zdravstva?

Jedan od razloga koje je Savezni ured za javno zdravlje naveo za ovogodišnje povećanje je da je pandemija učinila procjenu troškova zdravstva “posebno teškom”.

Ali prema web stranici za poređenje, izuzetno velike fluktuacije u troškovima između 2021. i 2023. godine mogu se samo djelimično objasniti pandemijom.

Veća birokratija, jeftini lijekovi koji ne mogu biti isporučeni, veći broj psihoterapija, implementacija inicijative o njezi i više posjeta ljekarima dovode do većeg povećanja troškova, kaže Comparis.

U međuvremenu, švicarske bolnice se također suočavaju s finansijskim problemima.

Ranije ove godine, u martu, dvije bolnice u Bernu su morale zatvoriti zbog porasta troškova, dok se druga bolnica u Schwyzu bori da ostvari minimalan povrat od deset posto kako bi završila svoj projekat renoviranja.

RAZJAŠNJENO: Kako su cijene hrane skočile u Švicarskoj

Prema zdravstvenom ekonomisti Simonu Wieseru sa Zürich University of Applied Sciences, upitna ulaganja, pandemija i “općenito niski tarifi” su doprinijeli finansijskim problemima s kojima se bolnice suočavaju.

Dodatno, nedostatak kvalifikovanih radnika znači da se mnoge bolnice bore da pronađu odgovarajuće njegovatelje i umjesto toga su primorane da zapošljavaju privremene radnike koji znatno više koštaju.

“Općenito povećanje tarifa u vezi sa inflacijom koje bolnice zahtijevaju naišlo je na negativan odgovor od strane zdravstvenih osiguravača i federalnog savjetnika Alaina Berseta, s obzirom na oštar porast premija”, rekao je Schneuwly iz Comparis-a.

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL