Minimalna penzija po godini staža u Švicarskoj: Sve što trebate znati


Minimalna penzija po godini staža u Švicarskoj
Minimalna penzija po godini staža u Švicarskoj

Kada razmišljamo o Švicarskoj, obično nam na pamet prvo padaju visoke planine, švicarski sir i satovi. Međutim, ova zemlja je poznata i po svojoj visokoj razini životnog standarda, što uključuje i penzije.

U ovom članku ćemo se fokusirati na minimalnu penziju po godini staža u Švicarskoj. Pripremite se da saznate sve što trebate znati o ovoj temi, uz malo humora i zabave!

Minimalna penzija u Švicarskoj se razlikuje od kantona do kantona. Međutim, minimalna penzija u Švicarskoj ne može biti niža od 1.185 CHF mjesečno.

Koliko godina staža je potrebno za minimalnu penziju?

Da bi se ostvarila minimalna penzija u Švicarskoj, potrebno je imati određen broj godina staža. Minimalni broj godina staža u Švicarskoj je 44 godine.

Ako osoba ima manje od 44 godine staža, minimalna penzija se smanjuje za 6,8% za svaku godinu koja nedostaje.

To znači da bi osoba koja ima 43 godine staža imala minimalnu penziju smanjenu za 6,8%, dok osoba sa 42 godine staža ima minimalnu penziju smanjenu za 13,6%.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Posao u Švicarskoj bez EU pasosa: Savjeti i trikovi

Kako se izračunava minimalna penzija?

Minimalna penzija u Švicarskoj se izračunava na temelju nekoliko čimbenika:

 • Godine staža
 • Visina uplata u fond za penziju
 • Minimalna penzija u kantonu u kojem osoba živi

Na primjer, ako osoba ima 44 godine staža i minimalnu plaću, minimalna penzija bi iznosila 1.185 CHF mjesečno.

Međutim, ako osoba ima 44 godine staža i visoku plaću, minimalna penzija bi bila veća od minimalnog iznosa.

Šta se događa ako ne ispunjavate minimalne uvjete za penziju?

Ako osoba ne ispuni minimalne uvjete za minimalnu penziju u Švicarskoj, ona može aplicirati za financijsku pomoć od države.

Međutim, ta financijska pomoć obično nije dovoljna za život, pa se preporučuje da osoba stekne dodatno radno iskustvo ili uplaćuje više novca u fond za penziju.

Također je važno napomenuti da je moguće i dobiti višu penziju od minimalne ako je osoba uplaćivala više novca u fond za penziju tokom svog radnog staža.

Uz to, postoje i različiti programi i opcije za dodatnu štednju za penziju.

Kako naći posao u Švicarskoj: Savjeti i trikovi za uspješno traženje posla

Minimalna penzija po godini staža u Švicarskoj je važan faktor za zaposlene u Švicarskoj.

Potrebno je imati 44 godine staža da bi se ostvarila minimalna penzija, a minimalni iznos penzije ne može biti manji od 1.185 CHF mjesečno.

Ako ne ispunjavate minimalne uvjete, možete aplicirati za financijsku pomoć od države, ali je preporučljivo stjecati dodatno radno iskustvo ili štedjeti više novca za penziju.

Sada kada znate sve o minimalnoj penziji po godini staža u Švicarskoj, nadamo se da ćete moći planirati svoju budućnost s većom sigurnošću i bez previše briga o financijama u starosti!

Često postavljana pitanja:

 1. Šta je minimalna penzija u Švicarskoj?
  Minimalna penzija u Švicarskoj je najniži iznos penzije koji osoba može očekivati ako je provela određeno vrijeme u radnom odnosu u Švicarskoj. Minimalni iznos ne može biti manji od 1.185 CHF mjesečno.
 2. Koliko godina staža je potrebno za minimalnu penziju u Švicarskoj?
  Minimalni broj godina staža u Švicarskoj je 44 godine. Ako osoba ima manje od 44 godine staža, minimalna penzija se smanjuje za 6,8% za svaku godinu koja nedostaje.
 3. Šta se događa ako ne ispunjavate minimalne uvjete za penziju u Švicarskoj?
  Ako osoba ne ispuni minimalne uvjete za penziju u Švicarskoj, može aplicirati za financijsku pomoć od države. Međutim, ta pomoć obično nije dovoljna za život, pa se preporučuje da osoba stekne dodatno radno iskustvo ili uplaćuje više novca u fond za penziju.

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL