Šta da radite ako vam je potreban slobodan dan zbog bolesti u Švicarskoj


Stomachache easing by thermophore while woman lies on a couch under the blanket.

Oboljeti je iritantno iz mnogo razloga, ali jedna svijetla strana je ta da se u Švicarskoj ne morate osjećati krivim zbog uzimanja slobodnog dana. Švicarski zakoni o radu imaju prilično velikodušne politike vezane za bolovanje, iako postoje neke važne stvari na koje treba obratiti pažnju.

Evo šta bi radnici u Švicarskoj trebali znati o uzimanju slobodnog dana zbog bolesti i kako se osigurati da budete plaćeni za to.

Šta da radim ako se razbolim?

Ako se razbolite u Švicarskoj i niste u mogućnosti ići na posao, nema potrebe za panikom. Prvi korak je obavijestiti svog šefa.

Zbog prilično formalne radne kulture u Švicarskoj, obično će vam biti potrebno da nazovete svog šefa i obavijestite ga o bolesti, ali to može varirati od radnog mjesta do radnog mjesta, i neke kompanije mogu prihvatiti i e-mail kao obavijest.

Na nekim radnim mjestima zaposlenima može biti dozvoljeno raditi od kuće, pa ako vaša bolest ne sprječava potpuno obavljanje posla – na primjer, povreda noge, blaga glavobolja ili prehlada – možete pitati da li je to opcija za vas (ali ne prenaprežite se).

Međutim, iako ne trebate odustati od uzimanja slobodnog vremena kad vam je potrebno, za manje bolesti – poput prehlade ili gripa – većina kompanija će očekivati da ih obavijestite svako jutro da li ćete raditi taj dan.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Ako ste odsutni više od tri dana, također morate dostaviti ljekarsko uvjerenje koje navodi dijagnozu i koliko dana (ili sedmica ili mjeseci) ćete biti odsutni sa posla.

Koliko košta obnova dozvole za boravak u Švicarskoj?

Hoću li biti plaćen?

Švajcarski zakon o zapošljavanju samo nalaže da poslodavci ponude osnovno plaćeno bolovanje: općenito, tri sedmice u prvoj godini rada, a sa svakom dodatnom godinom rada se povećava na maksimalno oko četiri mjeseca, zavisno od kantona.

Međutim, mnogi švicarski poslodavci imaju osiguranje koje pokriva povoljniji aranžman za plaćeno bolovanje. Osobe također mogu uzeti takvo osiguranje za sebe, uključujući ako su slobodnjaci ili nezaposleni.

Ako ste bolesni tri ili više dana i dostavite svom šefu ljekarsko uvjerenje koje navodi da vaša sposobnost za rad je smanjena za barem 50 posto ili više, nastavit ćete primati platu u periodu koji zavisi od trajanja vašeg zaposlenja i da li vaša kompanija ima osiguranje za bolovanje zaposlenih.

U tom slučaju, dobit ćete platu do 730 dana za bolest koja traje više od 900 dana.

Međutim, iako većina poslodavaca u Švicarskoj ima ovo osiguranje, neki nemaju. Ako slučajno radite za takvu kompaniju, nastavit ćete dobijati platu, ali u vrlo ograničenom periodu: tri sedmice u prvoj godini rada, sa povećanjem za svaku dodatnu godinu, do maksimuma od četiri mjeseca.

Ovaj period, međutim, varira u zavisnosti od kantona.

Praznici i neradni dani u Švicarskoj 2023 & 2024

Može li me šef prisiliti da radim iako sam bolestan?

Ne, vaš poslodavac nema pravo (zbog svoje dužnosti brige) da vas prisili na rad ako ste bolesni i mora se pridržavati ljekarskog uvjerenja.

Dakle, ako vam ikada nalože da obavite zadatak dok ste bolesni, pobrinite se da ih uputite na ljekarsko uvjerenje.

Često postavljana pitanja:

Koliko dugo mogu biti odsutan s posla zbog bolesti?

Trajanje odsustva sa posla zbog bolesti može varirati u zavisnosti od švicarskog kantona u kojem radite. Općenito, prvih nekoliko godina rada imate pravo na nekoliko sedmica plaćenog bolovanja, a ta cifra se povećava sa svakom dodatnom godinom rada.

Trebam li dostaviti ljekarsko uvjerenje ako sam bolestan samo jedan dan?

Obično nije potrebno dostavljati ljekarsko uvjerenje ako ste odsutni sa posla samo jedan dan zbog manje bolesti poput prehlade. Međutim, to može varirati u zavisnosti od politike vaše kompanije, pa je najbolje provjeriti sa svojim nadređenima.

Kako se plaća bolovanje u Švicarskoj?

Plaćanje bolovanja u Švicarskoj zavisi od trajanja vašeg zaposlenja, kao i od toga da li vaša kompanija ima osiguranje za plaćeno bolovanje. Općenito, prvih godina rada imate pravo na osnovno plaćeno bolovanje, a s vremenom se ta cifra povećava. Mnogi poslodavci također imaju dodatno osiguranje koje pokriva duže bolovanje i pruža veću naknadu.

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL